Winter

De dagen worden korter, de temperatuur daalt en de fietspaden worden leger. Wanneer de winter voor de deur staat, bergen veel mensen hun fiets op in de kelder of de garage, om deze er pas in de lente weer uit te halen. Maar dat hoeft helemaal niet! Wie enkele belangrijke regels in acht neemt, kan ook in het koude jaargetijde een frisse neus halen op de fiets en komt met de eBike probleemloos de wintermaanden door.

De eBike winterklaar maken

In de winter is het natter, kouder en donkerder dan in de zomermaanden. Daarom is een complete wintercheck van de fiets, al dan niet met elektrisch aandrijvingssysteem, altijd raadzaam. Verlichting, remmen en versnellingen moeten vlekkeloos functioneren om op alle weersomstandigheden voorbereid te zijn. Vocht maakt voor een eBike niets uit, omdat de onderdelen tegen regen en spatwater beschermd zijn.Een neopreenhoes is het perfecte accessoire dat de accu beschermt tijdens rijden bij temperaturen onder nul, bij ons verkrijgbaar.

eBiken bij sneeuw en ijs

Bij zeer ongunstige weersomstandigheden zoals ijzel of opgewaaide sneeuw moeten zowel eBikes als gewone fietsen rechtop blijven. In de winter is het raadzaam alleen op de fiets te stappen als u zich in staat acht onder de lastige omstandigheden te rijden. Anticiperend rijden is met name op met sneeuw of ijs bedekte wegen een eerste vereiste. eBikers moeten bij het wegrijden afzien van sterke motorondersteuning – bij het Bosch aandrijvingssysteem bijvoorbeeld de Turbo-modus –, omdat anders de wielen doorslippen en de grip kunnen verliezen. Wie in de winter regelmatig over vaste sneeuwlagen rijdt, kan zijn toevlucht nemen tot spijkerbanden. Deze zijn echter alleen voor eBikes met ondersteuning tot 25 km/h toegestaan.